Klik hier om een afspraak te maken voor private shopping 

 Wie betaalt de prijs van Black Friday?

Op 25 november was het Black Friday. Een jaarlijks terugkerende dag, waarop met name de grote retailers stunten met hoge kortingen. In Nederland nemen ook steeds meer retailers deel aan Black Friday. De kortingen zijn aantrekkelijk, maar er zijn twee groepen de dupe van deze dag, die soms wel tot een week duurt.

De oorsprong van de Black Friday ligt in de USA. Op de vraag waar de naam ‘Black Friday’ vandaan komt, worden meerdere antwoorden gegeven. De een beweert dat het staat voor de wegen, die deze dag zwart zien van de mensen. We murwen ons vervolgens door overvolle winkels voor die ene te gekke korting. Anderen beweren dat dit de dag is dat retailers, die het lopende jaar in de rode cijfers zaten, nu ineens in de zwarte cijfers kunnen komen. De minst chique uitleg is dat slavenhandelaren rond deze tijd van het jaar hun slaven verkochten. Het aanbod schoot omhoog en de prijs omlaag.

De tijd van slavernij is voorbij, maar nog te vaak worden producten onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Denk aan de Rana Plaza-ramp in Bangladesh (2013). Dag in, dag uit werkten mensen zich uit de naad om onze producten voor lage prijzen te produceren. Op een dag in april moesten ruim 1100 arbeiders het met de dood bekopen toen de fabriek instortte.

“Gelukkig zien we een tegenreactie ontstaan. De aandacht voor duurzaamheid begint bij retailer en consument te groeien”

Er is nog een groep, die de prijs betaalt van Black Friday en dat is de kleine, lokale ondernemer. Daar waar de groter spelers de draagkracht hebben om met flinke kortingen te strooien, heeft de kleine ondernemer deze niet. Wanneer zij dezelfde merken verkopen als hun grote collega’s en de kortingen niet doorvoeren, zetten zij zichzelf buiten spel.

Gelukkig zien we een tegenreactie ontstaan. De consument wordt zich meer bewust van de effecten van Black Friday en de aandacht voor duurzaamheid begint te groeien. Daarnaast doen steeds meer retailers niet meer mee aan de uitverkoop en starten zij zelfs tegenacties in de vorm van Green Friday, Bye Bye Friday en Bring Back Friday.

We gaan de decembermaand in en verrassen elkaar graag met cadeaus. Blijf dit vooral doen, maar het kan ook een tandje minder. Kort het wensenlijstje in, schenk iets aan een goed doel en kies voor duurzame cadeaus. Producten zijn duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier, waarbij de natuur en het milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal of zonder grondstof uitputtende mechanische processen.

 Denk niet alleen aan wat je nog zou willen hebben, maar aan hoe je je zou willen voelen!

 

 

Bianca, de Gravintage van Buren.

 

Bron: Soulstores.com