Klik hier om een afspraak te maken voor private shopping 

Wat is nu antiek, vintage en retro?

 

In mijn eerste blog zei ik het al: de start van de GraVintage van Buren is een feit! De webshop is sinds het begin van de zomer online en de fysieke winkel in het hartje van Buren sinds enkele weken geopend.

De eerste verkopen ontving ik al tijdens het vullen van de webshop! De klanten, die meubelstukken wilden zien en ophalen, kwamen in een winkel die nog niet gereed was. Echter, één en al enthousiasme en tegen de tijd dat ik jarig was en de winkel gereed, kon ik familie en vrienden slechts een halfgevulde winkel laten zien… Direct een goede les: een véél grotere voorraad aanleggen!

Vintage is dus hip en de eerste maanden viel mij met regelmaat op dat drie begrippen door elkaar worden gehaald. Wanneer spreek je van antiek, vintage en wanneer van retro? Ik neem je aan de hand!

“De drie stijlen zijn uitstekend te combineren en zorgen voor een spannend interieur”.

Antiek

Van antieke meubels spreek je als een stuk 100 jaar of ouder is en door mensenhanden gecreëerd. Sommige meubels uit een bepaalde stijlperiode, zoals Jugenstil en Art Deco mogen al eerder antiek genoemd worden.

Vintage

De term vintage wordt tegenwoordig veel gebruikt en vaak verward met de term ‘retro’. Vintage meubels zijn tweedehands meubels uit de periode tussen circa 1920 en 1980. Vintage meubels hebben meestal gebruikerssporen, maar zijn van goede kwaliteit. Vintage heeft vaak duidelijke kenmerken uit een bepaalde stijlperiode, zoals de 50’s, 60’s en Mid Century.

Retro

De term retro komt van het woord ‘retropersfectief’, dat ‘terugblikken’ betekent. Retro meubels zijn nieuwe meubels met een vintage uitstraling. Ze doen je dus denken aan vroeger, maar zijn recent en meestal machinaal vervaardigd. Een groot verschil dus met vintage!

De drie stijlen zijn uitstekend te combineren! Het toepassen van oude en nieuwe elementen in je huis zorgt voor een spannend interieur. Met name vintage ervaart momenteel een enorme opleving. Met vintage haal je een uniek en betaalbaar meubelstuk in huis. Geen ‘fast furniture’, maar een karakteristiek stuk met een eigen verhaal. En vergeet het duurzame aspect niet! In mijn webshop vind je volop vintage en soms ook wat antiek of een retro stuk, dat té bijzonder was om niet in te kopen.

 

Bianca, de Gravintage van Buren.