Klik hier om een afspraak te maken voor private shopping 

Fineer, rock & roll of jou té dol?

 

Wat is fineer?

You love or you hate it, maar veel vintage meubels uit de jaren ’50 tot ’70 zijn te herkennen aan de glimmende fineerlaag. Een dun laagje hout dat op MDF is aangebracht. Omdat fineer écht hout is, is het vaak niet van massief hout te onderscheiden. Je kunt het misschien herkennen door goed naar de kopse kant van het hout te kijken. De dikte van het fineer hangt af van het soort hout en de eigenschappen.

Fineer is écht hout

Omdat de fineerlaag van écht hout is, heb je de natuurlijke uitstraling die massief hout ook heeft. Fineer heeft echter geen noesten, nerven en weinig kleurverschillen. Vaak worden voor fineerplaten juist extra mooie houttekeningen gebruikt. Elke gebruikte fineerplaat is dus uniek en anders van uitstraling.

Voordeel van fineer ten opzichte van massief hout

Fineermeubels hebben zelfs voordelen ten opzichte van massief houten meubels. Daar waar massief hout de eigenschap heeft te gaan werken bij temperatuursverschillen, is er bij fineermeubels veel minder kans op vervorming. Dit omdat het binnenwerk bij fineer van MDF is en dit niet of nauwelijks werkt. Zo blijft ieder kastdeurtje goed te openen en te sluiten. Daarnaast kan fineer door de flexibiliteit ook op organisch gevormde meubels worden toegepast.

Hoe fineer schoonmaken?

Fineer is eenvoudig te onderhouden. Vervuilingen kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel op een zachte, niet-pluizende doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven.

Fineer en duurzaamheid

Fineermeubels zijn ook nog eens beter voor het milieu. Door de boomstam in vellen te versnijden, is er meer waarde uit hetzelfde materiaal gehaald en aangezien duurzaamheid voor veel liefhebbers een motivatie is om vintage te kopen…

 Echter, welke motivatie ik ook aandraag: over smaak valt niet te twisten. Persoonlijk ben ik dol op het glimmende fineer. In mijn loods vind je volop fineermeubels, zoals nachtkastjes, garderobekasten, kaptafels, dressoirs etc . Ik vind het materiaal ‘rock & roll’, maar kan me indenken dat sommigen deze meubels té uitgesproken vinden.

“Echter, welke motivatie ik ook aandraag: over smaak valt niet te twisten”

 

 

Bianca, de Gravintage van Buren.